6 januari 2011

Black Swan (2010)

Originaltitel: Black Swan
USA/Färg/108 min

Regisserad av Darren Aronofsky
Skriven av Mark Heyman, Andres Heinz och John J. McLaughlin
Medverkande: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder, Benjamin Millepied m.fl.

EN PSYKOLOGISK THRILLER
med balett, med två av dem snyggaste skådespelerskorna just nu. Vi ser Natalie Portman (Leon (1994), Garden State (2004)) i huvudrollen som Nina, en duktig balettdansös som är noga med hur hon ser ut, vad och hur mycket hon äter. Hon vill verkligen inte sabba hennes dröm, att bli ”Svandrottningen” i balettdansen The Swan. Hon gör en audition för hennes lärare Thomas Leroy (Cassel från Mesrine: Public Enemy No. 1 (2008)) som gillar henne på två sett. Han gillar vad han ser men också hur hon ser ut. Nina får rollen som svandrottning men också rollen som Thomas ”leksak."

Thomas är hård mot Nina om hur hon presterar. Samtidigt finns det ett hot mot Nina och hennes roll som svandrottning. Den ”galna” balettdansösen Lily (Kunis från The Book of Eli (2010)).

En sen kväll, efter sista repetitionen, hittar Lily Nina gråtandes efter att Thomas har pushat henne kanske lite för hårt. Nina öppnar sig för Lily och litar på henne och säger att hon inte ska säga något till Thomas dagen efter. Det är exakt det hon gör, hon berättar hur Nina mår för Thomas. Detta skapar problem i gruppen och Thomas säger till Nina att hon ska ta en paus. Hon blir förtvivlad, eftersom att hon har drömt om att vara svandrottning. Hon vägrar, hon gör det ändå.

Senare den kvällen kommer Lily hem till Nina för att be om ursäkt. Hon bjuder ut Nina på en drink, Nina hänger med trots att hon har sin stora drömföreställning imorn. Nina och Lily raggar upp två killar. De tar några drinkar och helt plötsligt ser man Nina och Lily råhångla, och lite mer. Dagen efter brukar inte vara så härlig. Inte denna heller, eller?

Black Swan är en fantastisk film. När man börjar titta så får man uppfattningen av ett vanligt drama, men under tiden händer det saker som är svåra att förklara. Man får även se hur vig man måste vara för att kunna dansa balett och hur ont det faktiskt kan göra. En svår film att sammanfatta kort, eftersom att det händer saker hela tiden. 4½/5

Inga kommentarer: