16 augusti 2007

Paraplyerna i Cherbourg (1964)


Originaltitel: Les parapluis de Cherbourg
FRANKRIKE / FÄRG / 91 min

Regisserad av Jacques Demy
Skriven av Jacques Demy
Skådespelare: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon,
Marc Michel, Ellen Farner, Mireille Perrey m.fl.

LES PARAPLUIS DE CHERBOURG, en typisk kärleksfilm från Frankrike. Land of Love.
Historien utspelar sig i Cherbourg, Frankrike. Låter klyschigt och det är det också. Såg filmen för ungefär en månad sen, såg man den 1964 var den säkert en av de vackraste, mysigaste kärleksfilmen någonsin, vilket jag inte fullfjädrat kan intyga. Det som är annorlunda with this flick är att genom hela filmen sjunger man. Ingen helylle-musikal där alla sunkiga arbetare på en fabrik plötsligt kan brista ut i dans och sång bara för att huvudpersonen känner för det. Utan hela filmen pratsjunger figurerna. Mycket, mycket originellt av regissör Jaques Demy.

Back to the plot: Geneviève är 16 år och bor tillsammans med sin änka till mamma som äger en paraplyaffär i Cherbourg. Hon är tillsammans med Guy, en bilmekaniker som kan sjunga. Guy åker ut i krig och försvinner ur Genevièves liv, however lovar de varann att älska varann och gifta sig när Guy kommer tillbaka. I en smyckesaffär träffas Geneviève och hennes mamma, miljonären Roland. Roland blir såklart förälskad i henne och smickrar med presenter och diverse bjudningar. Mamma vill såklart att hon ska gifta sig med mounsieur Roland Cassard, miljonären som kan sjunga. Till råga på allt är hon gravid med Guys unge. Kan Geneviève glömma Guy i kriget eller väntar hon på honom?

FILMEN HÅLLER OCH LYFTER PÅ GRUND AV sin originella touch med sjungande manus. Mycket gulligt och puttinuttigt, alldeles utmärkt film att glutta med flickvännen. Nominerad till en del Oscars och så vidare. Tamt är att en del av skådespelare inte har sina egna sångröster, börjar man tänka på det, ser man det också. Vilket skapar ett irriterande tänk. Se filmen, ni kommer inte ångra er om ni nu inte älskar filmer som The Crow och Nightmare on Elm Street. En klassisk "må bra"-rulle som helt klart förtjänar god kritik.
På IMDb har filmen 7,9 i snittbetyg. Tycker jag låter bra, ger den 4 utav 5 möjliga.

····

Inga kommentarer: