7 augusti 2007

Norbit (2007)


Originaltitel: Norbit
USA / FÄRG / 102 min

Regisserad av Brian Robbins
Skriven av Eddie Murphy, Charles Q Murphy, Jay Scherick och David Ronn
Skådespelare: Eddie Murphy, Thandie Newton, Terry Crews, Clifton Powell, Mighty Rasta, Cuba Gooding Jr m.fl.

EDDIE MURPHY HAR VARIT MED I FLERTALET FILMER då de flesta då är komedier. Han sparkade igång sin karriär med Snuten från Hollywood och har efter det mest sysslat med komedier och annat med lagom skämtsamt innehåll. Samtidigt kommer man då att tänka på Den galna professorn. I den filmen spelade Eddie Murphy sammanlagt fem personer (med olika sminkläggningar), varav alla spelade tjocksmockar. Filmen handlade om en gravt överviktig professor som träffar sin kärlek och blahablaha. När man sett denna komedi så kan man inget annat än le, därför att den var väldigt rolig. Ett tag efter kom Den galna professorn 2 - The Klumps, som var sådär och faktiskt fick det någorlunda klart för oss tittare att Murphy antagligen inte kommer göra någon mer film i tjockdräkt och smink. Fel. Nu har han kommit tillbaka med en annan film nämnd Norbit. Det är andra karaktärer men lyder samma koncept, sminka sig till flera olika figurer.

FILMEN ÄR I EPISKT BERÄTTARFORMAT, där Eddie Murphys berättarröst (som Norbit) hörs. Egentligen börjar det dåliga redan där. Skådespelet, framför allt av Murphy själv, är dåligt. Han gör Norbit väldigt dåligt och inte särskilt trovärdigt, han som spelar Norbit som tonåring är då mycket bättre. Det känns som om Eddie Murphy borde sett Napoleon Dynamite innan den här filmen för att få skådespelarinspiration. Resten av skådespelarna är även de inte särskilt bra. Vi säger ingen som sticker ut och kanske för att de valt just de som inte är sådär fullt välrenommerade skådespelare. Den enda som duger är väl Cuba Gooding Jr, som faktiskt ändå gör rätt dåligt ifrån sig.

Även om skådespelet är undermåligt så är fotot mycket bra. Vi får ett mycket snyggare foto än i Den galna professorn vilket är en fröjd att se. Att fotot är lite gulare ger den också en viss snygg stil visuellt som kunde ha använts till en bättre film. Handlingen är dock hyfsad. Handlingen skulle fungera för att göra en hyfsad romantisk film. Men även där faller det pladask. Vi får en massa misslyckade skämt överallt som bara drar ner på värdet.

Sminket är dock förtjusande. Vi får se Murphy som kines, nörd och som en oerhört tjock fru till Norbit. Hon är påfallande lik Heidi "The Hippo" i Peter Jacksons Meet the Feebles. Dock känns det alltid lite för överdrivet, med Norbit, som är så overkligt nördig och den tjocka frun Rasputia som är så överdrivet tjock och fruktansvärd.

DET HÄR MED ATT KLÄ UT SIG TILL FLERA PERSONER funkade i en film, men sedan gjordes det fler filmer som bara blev sämre och sämre. Jag är ledsen att säga det, men det kommer säkert bara fortsätta och bli ännu sämre. Bäst är nog om Eddie Murphy håller sig till sig själv snart, vi börjar tröttna på tjocka människor som pruttar.

·½

Inga kommentarer: