15 januari 2010

Funny Money (2006)

Originaltitel: Funny Money
RUMÄNIEN, TYSKLAND OCH USA / FÄRG / 98 min

Regisserad av Leslie Greif
Skriven av Harry Basil (filmmanus), Leslie Greif (filmmanus) och Ray Cooney (pjäs Funny Money)
Medverkande: Chevy Chase, Penelope Ann Miller, Armand Assante, Christopher McDonald, Robert Loggia, Guy Torry m.fl.

CHEVY CHASES HISTORIA är väl ganska känd: 1980-talet var hans storhetstid, men numera får han bara roller i dussinfilmer som Goose on the Loose (2006) och The Karate Dog (2004). Direkt är det många som sätter en slags dumstrut på karlen. "Chevy är misslyckad" och så vidare, men faktum är att jag tror att även om Chevy givetvis vill ha en fin karriär (vilket han på sätt och vis både haft och fortfarande har, till viss del), så tror jag han gör det mesta för att han tycker det är kul. Mannen fyller 67 i år och ser inte alls ut att lida över det som media ofta vill referera till som misslyckad karriär/föredetting, utan en enda tanke på att man kanske njutit av färden, men känt att det varit dags att hoppa av och tagga ner lite.

Nåväl, det var för att reda ut min ställning till saken. Funny Money (2006) är, precis som ovanstående titlar, lite av en dussinfilm. Den fick aldrig en större premiär, i alla fall inte i Sverige, många vet knappt om att den finns och de som är med i filmen är en salig blandning av folk som inte nått tillräckligt långt på stora klätterväggen som kallas Hollywood, folk som aldrig ens blev kända eller folk som varit kända, med det inte sagt att de är dåliga. Dock ska här sägas att de flesta skådespelarna i den här filmen inte är så lysande, även om det finns en och annan duktig.

Funny Money handlar om Henry Perkins (Chevy Chase), som är ganska trött på sitt liv. Han jobbar i en fabrik som framställer vaxfrukter och får det klart för sig att han lever ett upprepande och tråkigt liv fullt av rutiner och arbete, en roll som liknar en annan roll Chase fick erbjudandet att spela, men som han dessvärre tackade nej till: Lester Burnham i American Beauty (1999). Plötsligt, på väg hem på tåget, råkar han blanda ihop sin väska, med en råbarkad rumäns väska. Rumänen får då givetvis diverse kontorsmaterial, en tonfiskmacka och annat med sig, medan Henry får en väska med fem miljoner omärkta sedlar. I all jobbtristess och tråkigheter bestämmer sig Henry för att skaka om lite i sitt och sin frus liv och bestämmer sig för att impulsresa till något land (i ren flykt) och leva livet där. Givetvis upptäcker rumänen att väskan är borta, något som väcker de rumänska gangstarna till liv. Vem visste då att det skulle vara så svårt för Henry att ens få foten ur huset?

Filmen är baserad på en pjäs, något som märks ganska tydligt, då filmen i helhet är ett kammarspel (utspelar sig på en och samma plats). Det är karaktärer från högt och lågt, men allt sker i paret Perkins hem. Är filmen då bra? Ja. I alla fall manuset. Handlingen är perfekt och måhända något given, men samtidigt som gjuten för en bra komedi. Det positiva med filmen (förutom Chase) är de många missförstånd och lögner som paret Perkins sysslar med, allt för att hålla både poliser och andra borta från verkligheten. En särskild minnesvärd scen är den då Henry, då ljugandes om att han är Henrys bror, kommer på tal om att han bott i Australien och krampaktigt och plötsligt börjar prata någon slags australiensiska. Kommer många förstå humorn, då? Tveksamt. Filmen är en fars och jag tror den lämpar sig för en äldre publik, med minnen från den gamla skolans komedier, då denna film är mycket inspirerad av dessa. Däremot bör påpekas att filmen har sina Tarantino- och Ocean's Eleven (2001)-drag, i diverse delade bildrutor och annat, en del av filmen som jag uppskattar starkt.

Det negativa (som jag antar att de flesta tror är överflödigt) är dels Penelope Ann Millers enbart störiga prestation av Henrys fru Carol. Ibland undrar man om inte Henry bara borde skita i käringen och dra själv med pengarna. Sedan är filmen, som sagt, en fars, något som inte passar alla. Det är mycket springa i dörrar, klanta bort sig, lura och ljuga i filmen och kan uppfattas som löjligt, störigt och uttråkande, framför allt i filmens senare del. Klippningen av filmen för även tankarna till det tidiga 1990-talets reklam-TV-program/Våra bästa år (1965-????), något som i sig är ganska billigt och slarvigt.

Ska man bortse från de sämre delarna, är filmen en okej och underhållande film, då det finns en del roligheter. Kanske beror det på min enormt skiftande humorsmak eller min brist av dito, hursomhelst är det en tämligen skön och underskattad film som kan roa en en händelselös vardagskväll. På fredagen, däremot, bör du köra Chevy Chases gamla dagar. "I like it!" 2½/5

2 kommentarer:

J sa...

Länge sedan jag var här, har ni kommit i gång nu igen alltså. Roligt!

AddePladde sa...

Den här verkar intressant. Gamle Chevy ska inte underskattas!