6 oktober 2007

Känd från TV (2001)

Originaltitel: Känd från TV
SVERIGE / FÄRG / 96 min

Regisserad av
Fredrik Lindström
Skriven av Fredrik Lindström
Medverkande: Johan Rheborg, Alexandra Rapaport, Kristian Luuk, Pia Johansson, Gerd Hegnell, Martina Haag m.fl.

HUR VIKTIGA ÄR KÄNDISAR? Börjar vi känna dem bättre än våra nära och kära, fastän vi inte har träffat dem? Fredrik Lindströms andra långfilm, Känd från TV (2001), tar upp och diskuterar kändisbegreppet, något som ständigt cirkulerar i vår närvaro och inte minst i media.

Lindström är nog mer känd för sina böcker (Världens dåligaste språk, Jordens smartaste ord m.fl), men för mig var min första kontakt med honom när jag lyssnade på det numera nedlagda radioprogrammet Hassan, som förut gick i P3, med några svenska komiker som ringde och drev med försäljare av varor eller tjänster, väldigt roligt. Jag har alltid sett på Fredrik Lindström som en man med förmågan att göra det krångliga roligt, för trots att han i de flesta sammanhang förknippas med humor, så är han i grund och botten en språkvetare, lingvist. Även i denna film tar han upp ett aktuellt och ganska viktigt ämne, och gör om det till en humoristisk film, och det är något jag beundrar Fredrik Lindström för.

KÄND FRÅN TV är, precis som Hassan, roligt, och bland svenska komedier, som ganska ofta misslyckas (tänker på bl.a Vinnare & Förlorare (2005), Bäst i Sverige! (2002) m.fl), så rankar jag den här filmen högt. Alexander Engberg (Johan Rheborg) är en äkta "kändis", han är programledare för ett TV-program, och lever ett ungkarlsliv med fester och "one-night-stands". Men egentligen vill han slå sig till ro och bilda familj, något som han aldrig lyckats göra.

En dag möter han en gammal klasskamrat, Ralf (Kristian Luuk), som skrivit ett manus till en bok, men som har blivit refuserat av ett flertal förlag. Ralf föreslår att han kan ge ut boken i Alexanders namn, eftersom att boken säkert skulle bli utgiven om en kändis har skrivit den. Alexander, som har väldiga problem med att säga nej, säger ja och lovar att han ska läsa manuset. Något som han dock inte gör... Detta leder till en rad av komplikationer och missförstånd, och allt på grund av Alexanders oförmåga att säga nej.

ENSEMBLEN av skådespelarna här är faktiskt ganska imponerande, förutom redan nämnda Rheborg och Kristian Luuk så får vi se Alexandra Rapaport (Tsatsiki, morsan och polisen (1998)) som journalist, Martina Haag är "stalker" som på något sätt har blivit besatt av Alexander Engberg och även Pia Johansson som förläggaren på bokförlaget där boken ska ges ut. Förutom skådespelarna, som samtliga gör mycket imponerande insatser så har den här filmen någonting som nästan alla dessa otaliga svenska dramakomedier saknar, en okej story som, förvånande, håller hela vägen, för Känd från TV är faktiskt rolig under hela vägen, och den blir aldrig riktigt tråkig, vilket kanske också kan bero på att den är relativt kort. Men att säga att den här filmens story är bra, i klass med en del utländska komedier, är faktiskt att ta i. Trots att den är rolig och full av skämtsamma dialoger, ett bra manus av Lindström, så kan man inte undgå att säga att filmen faktiskt är ganska förutsägbar, det är knappast svårt att gissa vad som kommer hända i slutet. Så egentligen är det till stor del skådespelarnas förtjänst att filmen faktiskt är bra. Jag tänker att Fredrik Lindström borde kunnat göra en mycket bättre och roligare film, med så stor talang för både humor och språk som han har. Hur mycket Fredrik Lindström än försöker förmedla sensmoralen om kändisar, så blir det här slutligen en rolig och lite tankeväckande film som är förutsägbar. Se då hellre Fredrik Lindströms första film Vuxna människor (1999), som knappast kan kallas förutsägbar!

···

Inga kommentarer: