11 juli 2007

Spirited Away


Originaltitel: Sen to Chihiro no kamikakushi
JAPAN / 2001 / 125 min / FÄRG

Regisserad av Hayao Miyazaki och Kirk Wise (Co-regissör) (Engelska versionen) Skriven av Hayao Miyasaki, Cindy Davis Hewitt (basering: Engelska versionen), Donald H Hewitt (basering: Engelska versionen), Linda Hoaglund (basering: Engelska versionen) och Jim Hubbert (basering: Engelska versionen).
Skådespelare: Rumi Hîragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takashi Naitô, Yasuko Sawagushi m.fl.

Det fanns en tid då man sade att Walt Disney, med sina tecknade långfilmer, faktiskt ägde världen då det kom till animation. Allt som förknippades med bra animation var väldigt ofta förknippat med Walt Disney. Nu har man (tyvärr, måste man säga) dock läst om att det går allt sämre för The Walt Disney Company. Teckningarna är mer artificiella och det känns inte alls lika levande som den gången vi såg de sju dvärgarna gråta inför den liggande Snövit. Vi ser uppföljare, dåliga härmningar och ointressanta datoranimeringar. Visst, det är beundransvärt vad man kan åstadkomma med dator, men det var ändå pennan och pappret som inspirerade mig allra mest.

Medan det verkar gå allt sämre för Disneys en gång så episka företag, så hålls maskineriet igång på ett annat ställe, på andra sidan jordklotet, i Japan. Jag kommer så väl ihåg, lika väl som jag kommer ihåg då jag såg Walt Disneys klassiker, gången då jag hyrde Spirited Away, något som skulle vara något helt annat i tecknad väg.

Filmen handlar om Chihiro, en liten flicka som ska flytta till ett annat ställe, ifrån sin vanliga skola och sitt vanliga hem. Av en händelse, då pappan (just den typen som aldrig tror han har fel) hittat en "genväg", så hittar de en stor mystisk tunnel. De går genom tunneln för att kolla vad som finns på andra sidan och upptäcker senare att där finns en liten, öde stad. Föräldrarna hittar en liten restaurang med riktiga skrovmål på bänken (maträtterna ser skumma ut, men onekligen gott... På någon vänster) och utan att lyssna på Chihiro, som genast vill tillbaka till bilen. Sakta men säkert börjar staden förvandlas, konstiga gestalter tonar fram och vädret blir mulet. Helt plötsligt chockeras Chihiro av en riktigt vidrig händelse (som hennes föräldrar utsätts för) och tvingas stanna kvar då hon möter en pojke som verkar vara den enda med vett i skallen av de gestalter som dyker upp.

Att den fått rankningen PG i USA förvånar mig litegrann, faktiskt. Den innehåller en äcklig "spyscen" och andra väldigt konstiga upplevelser som kanske inte är det ett litet barn vill se under sängen. Ändå går det aldrig över till riktig osmaklighet och blir sådär underbart, underbart mystisk. Mer går absolut inte att säga. Spirited Away har gett mig den absolut starkaste känslan någonsin, då innebörden med filmen är att visa en helt ny värld. Man fascineras av invånarna, man beundrar sederna och vardagen i ett gigantiskt badhus där filmen utspelar sig.

Att inte ha sett Spirited Away är som att ha missat ett av de bästa, mest levande verken inom den tecknade filmen. Den här filmen bevisar gång på gång att pennan och pappret aldrig kommer besegras över datorn.

·····

Inga kommentarer: