9 januari 2011

Machete (2010)

Originaltitel: Machete
USA/Färg/105 min

Regisserad av Ethan Maniquis och Robert Rodriguez
Skriven av Robert Rodriguez och Álvaro Rodríguez
Medverkande: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey m.fl.

ROBERT RODRIGUEZS ÄLSKAR B-FILM
och han, såväl som hans vapendragare Quentin Tarantino, älskar att sätta in just element från kassa actionfilmer, till deras egna filmer. Detta fick vi bevisat i och med Death Proof (2007) och Planet Terror (2007). Säga vad man vill om de filmerna, men man kan inte neka till att pådraget var ganska stort när de kom. Regissörerna är spännande och de utlovar oftast den fina action de utlovar. Även om Rodriguez inte riktigt uppnår samma kvalitet som Tarantino gör, har han gjort en hel del bra, underhållande film. Vad är då Machete (2010)?

Machete handlar om en kille som kallar sig "Machete", som ska hämnas sin familjs död med, just det, en machete. På vägen dyker lite löst folk upp som ska hjälpa honom, men handlingen är inte det viktiga. Istället fokuserar Rodriguez här på att göra en högoktanig och ganska testosteronstinn, med massa blod, snygga brudar och explosioner. Även om Rodriguez har en försmak för att sätta stora, livsfarliga vapen i händerna på snygga tjejer, kan man ju dock tvivla på om detta skulle betyda att filmen har någon särskild "feministisk" infallsvinkel eller att filmen blir mindre testosteronstinn. Vad vi vet, i alla fall, är att Rodriguez kokar ihop en riktig actionrulle som besitter alla sorters B element som krävs för genren.

Är då Rodriguez intresserad av att göra en verkligt bra film? Nja, troligtvis inte. Han vill dra igång publiken, få adrenalinet att flöda, folk att skrika, skratta och vråla, möjligtvis kasta läskburken på bioduken och vika sig av skratt och hänförelse. Detta är nämligen en sådan film, där själva tittandet kan bli den stora upplevelsen i sig, i likhet med verklighetens riktiga "grindhouses" och "drive-ins", där publiken ibland kunde innehålla flertalet kåkfarare och brottslingar.

Eftersom filmen inte direkt uttalar sig för att vara ett verkligt tungt drama på tre timmar, är det inte heller det vi förväntar oss. Den vinner en hel del på att den faktiskt inte tar sig själv på något allvar alls. Vi förväntar oss helt enkelt det vi får: en riktigt härlig actionfilm, som medvetet använder sig av lågkvalitativa drag, mest för att det är så himla kul att se på. Upp med glaset, ner med näven i chipsskålen, skratta och le, åt Machete! 2½/5

1 kommentar:

Max Garberg sa...

Crazy chicks!

I love the church scene, it's so awesome!

/American Cheeseee