20 december 2010

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Originaltitel: Christmas Vacation
USA/Färg/97 min

Regisserad av Jeremiah S. Chechik
Skriven av John Hughes
Medverkande: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph, Diane Ladd m.fl.

NÄR DET LIDER MOT JUL, börjar man släppa tyglarna för vad som egentligen är en riktigt bra film. Man blir glad och lussebullarna och glöggen gör att man inte bryr sig så mycket och roas av det minsta. Samma sak gäller alla filmer med jultema. Det finns så oerhört många familjekomedier om julen, men få som faktiskt har allt det där en julfilm ska ha. Vi snackar inte om hjärtknipande slut eller komplexa intriger. Vi snackar värme, kärlek och allmän mysstämning. Vad passar då inte bättre än Ett päron till farsa firar jul (1989)?

Vi möter återigen familjen Griswold. Som traditionen lyder, så har vi ett nytt par barn (Galecki och Lewis), men vi återser Beverly D'Angelo och oersättliga Chevy Chase. Filmen handlar i princip enbart om familjens förberedelser innan julafton och bjuder på just den varma humor som nästan alla dessa julkomedier bjuder på. Ju närmare julen kommer, blir läget mer och mer kaotiskt. Husets julbelysning funkar inte som det ska, granen är för stor och mitt i allt hälsar kusin Eddie Johnson och hans familj på, som en "rolig överraskning." Det är ett hemskt möte mellan familj och avskyvärda släktingar, ekorrar och den vardaglige mannens raseriutbrott. Det är helt enkelt lite som det är nu inför jul.

Handlingen är inte särskilt väluttänkt (då handlingen egentligen bärs upp av separata händelser innan jul), men det är faktiskt till filmens fördel. Det är nämligen väldigt svårt att recensera en julfilm i just familjekomedistuk. Såhär i vintertid, känner man faktiskt inte alls för att fastna i petigheter och lägga märke till fel i en film som den här, eftersom den är vad den är: en simpel och framför allt mysig julfilm. När jag slår på en film när jag firar min jul, vill jag bara att den ska gå, att jag ska ta mer glögg, höra Nat King Cole sjunga i fjärran och kanske ta en till lussebulle. Filmen bygger på händelser som vi alla borde ta del av, såsom att fixa julgranen, åka pulka och umgås med släkt och vänner. Att det givetvis inte är det lättaste, det är något filmen tydligt påpekar, men samtidigt påminner den oss om den fina tid julen är. En tid att glömma problemen, men egentligen ej heller sikta framåt. Det är mest bara att njuta av här och nu, med nära och kära, och bara vara glad. Därför kan jag inte sitta och bryta ner dramaturgin eller påpeka särskilda skådespelarinsatser i en film som denna, för den uppfyller precis vad den ska. Att vara en mysig film, som passar in i en mysig årstid. God jul! 3/5

Inga kommentarer: