18 augusti 2007

Kalle och chokladfabriken (2005)

Originaltitel: Charlie and the Chocolate Factory
USA / FÄRG / 115 min

Regisserad av Tim Burton
Skriven av Roald Dahl (roman) och John August
Skådespelare: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Noah Taylor, Missi Pyle m.fl.

DU ÄR 35 ÅR, BOR MED DIN FRU OCH DINA TVÅ BARN I 10-ÅRS ÅLDERN. Det är lördag och ni ska hyra en film för hela familjen. Du bör hyra Kalle och chokladfabriken (2005), det kommer aldrig slå fel. Ungarna kommer älska den, du kommer älska den. I'm not a fan of familjefilmer men den här är fullständigt underbar. Tim Burton gjorde en av sina bästa drag när han använde sig av Johnny Depp som chokladmakaren Willy Wonka. Som ni säkert vet är Depp ett vanligt inslag i Burtons produktioner (Edward Scissorhands (1990), Corpse Bride (2005), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999).

Willy Wonka, ägaren till världens största chokladfabrik, bestämmer sig en dag för att visa fabriken för fem barn från världens hörn. Genom att välja ut dessa barn, lägger han en s.k. Golden Ticket i fem av alla chokladkakor som han varje dag producerar i sin fabrik. Biljetterna kan hittas var som helst i världen. Hittar man en ticket i en chokladkaka får man komma till chokladfabriken och visas runt i en hel dag. Pojken Kalle Spann (Freddie Highmore) är en mycket fattig pojke som bor i ett fallfärdigt hus med sin mamma (Helena Bonham Carter), sin pappa (Noah Taylor) och sina mor och farföräldrar. Mycket gulligt när alla sover i samma säng.
Anyhow, Kalle hittar självklart en biljett i en chokladkaka. Dagen kommer då de fem barnen ska besöka fabriken tillsammans med en förälder. Kalle har med sin farfar som jobbat på fabriken många år tidigare. De äntrar fabriken och då får tittaren en påse med ögongodis. Fabriken består förstås av 100-tals olika egendomliga rum med egendomliga funktioner. En otroligt vacker skapelse, den här filmen, en av de vackraste. Med otroligt foto fångar Burton minsta detalj så att inget går till spillo.

KIDSEN BESTÅR, undantag Kalle, av egentligen ett gäng bortskämda snorungar, som man stör sig så oerhört på. Härligt. Till råga på allt består Wonkas alla arbetare av mycket små figurer som kallas Oompa Loompas. Små gubbar som styr allt i fabriken. Vare sig det är att hugga ut kola ur Kolaberget eller skicka chokladkakor genom TV:n. Det finns alltså 1000-tals Oompa Loompas i fabriken och en kul grej är att allihop spelas av samma person, Deep Roy. När de klipper in honom bredvid varann blir det effektfullt och komiskt när man inser det.

En ganska underskattad film som egentligen borde fått mer cred och priser. Kommersiellt var den självklart en hit och fick bra kritik. Smart drag av Burton att få liv i en gammal berättelse av Roald Dahl. Nackdelen är att om 40 år när man hör Kalle och chokladfabriken (2005) tänker man genast på filmen från 2005 och inte på den geniala boken från 1964. Precis som med andra filmer som bygger på böcker så glöms vissa delar bort och det är tråkigt. Filmen är bra, boken är bättre. Ger den en ganska klen 4.

····

3 kommentarer:

batti sa...

Jag tycker att Kalle och chokladfabriken är bra, men Scissorhands är nog snäppet vassare som familjefilm. (Tror jag) :-) )

Anonym sa...

Jag tycker inte boken fångade samma helt unika känsla som fanns i boken, men det kan ju ha haft att göra med mitt åldrande. Jag tror ändå inte att någon annan än Burton skulle kunna gjort filmen bättre.

Vito Gogola sa...

Ja, den här är sannerligen en av de bättre familjefilmerna någonsin. Av någon anledning påminner fotot lite, litegrann om Kubricks mästerliga visualitet, som bara höjer betyget. Har dessvärre inte läst boken...