9 juli 2007

Alien

Originaltitel: Alien
USA 1979

Regisserad av Ridley Scott
Skriven av Dan O'Bannon Ronald Shusett
Skådespelare: Tom Skerrit, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt m.fl.

Kane: "Oh, I feel dead."
Parker: "Anybody ever tell you, you look dead?"

7 personer är på ett rymdskepp på väg tillbaks till jorden då de plötsligt får en order att landa på en planet de aldrig sett förut. De lyssnar på ordern, de besöker planeten, då de plötsligt märker något märkligt. Flera ägg ligger på marken, Kane (John Hurt) går fram för att undersöka ägget då det plötsligt kläcks och ett djur kommer ut ur det, det hoppar på ansiktet. Nu sätter fasan igång. Den åttonde passageraren har klivit ombord, den kommer visa sig strax.

Den här filmen, är en milstolpe inom filmhistorian. Några av mina favoritskådespelare är med i den här filmen som John Hurt och Ian Holm. En vackert rysande film som faktiskt knockat ut flertalet nya skräckfilmer. Inte särskilt originell historia, men originell hantering av historian, men inget budskap som Ridley Scott själv sade. Denna film, var ren skräck.




*** SPOILERVARNING ***

Vem visste på 1970-talet att det skulle komma något ur John Hurts mage och att Ian Holm skulle visa sig vara en android och det var en hjältinna i filmen?


*** HÄR SLUTAR SPOILERVARNING ***





Den här filmen blev och är ett mästerverk. Och detta vore inte det om det inte vore för skådespeleriet, regin av Ridley Scott, storyn, H.G. Grigers gotiska design. Sättet Griger blandar metall med organism är väldigt inspirerande och unikt, även nu. Denna varelse är den perfekta varelsen och har inte ett enda fel. Ifall du vill mysa framför TV:en och kolla på en riktigt läskig rymdskräckis se den här.

Jag tycker nog att denna film är en av de bästa rymdskräckisar. Så släck ljuset, höj volymen se på filmen och se på en riktigt bra skräckis. En kultrulle du inte får missa innan du dör.

·····

Inga kommentarer: