23 januari 2011

Easy A (2010)

Originaltitel: Easy A
USA/Färg/92 min

Regisserad av Will Gluck
Skriven av Bert V. Royal
Medverkande: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Dan Byrd, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson m.fl.

EMMA STONE, som vi lärde känna i och med Supersugen (2007) (som mycket väl skulle kunna klassas som världens bästa tonårskomedi), får här pröva vingarna i en större roll. Easy A (2010) handlar om en tonårstjej som drar till med en vit lögn till sin bästa kompis, om att hon har förlorat oskulden. Detta sprider sig som en löpeld i hela skolan och hon blir plötsligt väldigt populär (även om populariteten kanske inte är helt positiv) och bitsk, näsvis och lustig som hon är, väljer hon att ta hennes numera nersmutsade rykte som "tjejen som ligger med alla" till ny nivå. Hon har aldrig haft sex och hon ångrar till viss del att hon ljugit, men om hon ska vara skolans slampa, varför inte göra det bra? Därefter följer en lång historia, där hon tar betalt för att låtsas ha sex med killar. Eftersom hon fått ett sådant dåligt rykte, kan killar som har otur med tjejer säga att de haft sex med henne, något hon kommer att tjäna mycket på. I rabattkuponger och annat, vill säga.

Filmen vinner på den främsta karaktären Olive (Stone), där Emma Stone gör en väldigt egen och rolig prestation om en tjej vi kanske sällan får se i en så stor roll i en film. Stones prestation känns väldigt äkta och hennes ironi fullkomligt genomsyrar hela filmen, vilket separerar filmen från att bara vara en ganska medioker film. Filmen innehåller nämligen en hel del taskiga prestationer också. Alyson Michalka är mest jobbig och Amanda Bynes är föga rolig i hennes väldiga stereotyp av kristna som bindgalna sektmedlemmar. Dessa karaktärer är dock något Olive gör narr av filmen igenom, vilket bara trycker ner de andra, men höjer upp henne som den definitivt roligaste och mest fängslande karaktären i filmen; därmed ett klockrent val av huvudkaraktär.

Filmens handling är tyvärr ganska dålig. Det är ganska osannolikt att ett helt gymnasium skulle bry sig om en tjej haft sex och, såsom många high school-filmer, är det ju knappast en väldigt realistisk skildring av skolan (åtminstone inte för oss svenskar). Dock krävs det ej heller att det ska vara särskilt realistiskt och Olives cynism gör istället att filmen blir en ganska rogivande tonårskomedi, som värmer lite extra om hjärtat eftersom det finns en del romantik i filmen med. Med vitsiga formuleringar och häftiga referenser blir därför Easy A, med väldigt stor hjälp av en bra, intressant huvudkaraktär, en kul tonårskomedi med skön känsla. 3/5

Inga kommentarer: