22 januari 2008

Match Point (2005)

Originaltitel: Match Point
LUXEMBURG / STORBRITANNIEN / USA / FÄRG / 124 min

Regisserad av Woody Allen
Skriven av Woody Allen
Skådespelare: Jonathan Rhys Meyers, Alexander Armstrong, Scarlett Johansson, Brian Cox, Paul Kaye, Matthew Goode m.fl.

I STORBRITANNIEN görs en hel del deckarmaterial, såväl i film som i böcker. Agatha Christies böcker, såväl som böcker om Scherlock Holmes har kryddat på Storbritanniens rykte som världsledande då det kommer till spänning på ett listigare och mer finstilt sätt. Det har dock kommit till en liten överdrift. Efter TV-serien Morden i Midsomer, som förvisso är en bra serie, har det börjat kännas lite väl utmatat på deckarfronten. Vi har redan sett alla möjliga sorters oväntade scenarier, vi vet att den som verkar ond i själva verket inte är den skyldige och vi har listat ut att denna charm och finstilthet som följer denna typiskt brittiska genre har att göra med brittisk kultur, te och mystik och att det är det som tillför det lilla speciella. Därför, efter flera års produktivitet av just denna sortens genre, behövde vi en nyrenovering. Något som tar plats i Storbritannien, något som är typiskt brittiskt, men som inte är på det sättet som vi sett det förut. Då sätter sig Woody Allen på regissörstolen, bläddrar igenom ett nytt manus undertecknat han själv (som vanligt) och börjar inspelningen på Match Point, en lika överraskande som underhållande "kärleksfilm".

DEN MALCOLM MCDOWELL-LIKNANDE Jonathan Rhys Meyer gör rollen som Chris Wilton, en ung man som möter ett kärleksproblem. Han är förälskad i hans polares flickvän, Nola (Scarlett Johansson). Polaren och hans flickvän ska gifta sig. I hast att inte bli ensam och i förstånd att han aldrig kommer få sin polares flickvän, så gifter han sig med en jänta som mest är där för att avla fram några ungar. Då, efter bröllopets hast, får Chris reda på att hans vän gjort slut med sin flickvän, för att han träffat någon annan. I stor överraskan finner Chris sin chans - även fast han redan är gift - och en affär uppstår mellan Nola och Chris. Medan hans frus begäran om barn löper allt närmare och Chris upptäcker att det börjar bli allt svårare att hålla masken och fasaden obräcklig om hans affär, får han panik och vet inte alls vad han ska göra. Krisen tar alltför hårt mot honom att Chris enda utväg är den utvägen som innebär att han själv tar itu saker - med skickligast och hastigast effekt. Det kulminerar i en kraftig vändning i denna film, som är smockfull av sådana vändningar man aldrig anat tidigare.

Woody Allen har tidigare visat att han verkligen kan göra film, ingen tvekan om saken. Match Point skiljer sig dock från hans tidigare filmer. Det är en film som börjar som en kärlekshistoria, som sedan blir en fråga av panik, våld och brott. Rent handlingsmässigt är därför Match Point väldigt o-Woody. Huvudkaraktären bär likheter med den vanliga huvudkaraktären i Allens filmer - ofta nervös och hysterisk på sina ställen. Rhys Meyer tar dock den här karaktären lite längre och blir faktiskt lättare att sätta sig in i.

Mycket finns att säga om Match Point. Svek, våld, mord, äktenskapsbrott, poliser som är för smarta för deras bästa. Slutresultatet blir dock kanon. I en film som är så annorlunda och förvånande, binder Allen in Storbritannien och skapar en egen sorts film som skiljer sig från andra filmer, inkluderat hans egna, tidigare filmer. För dig som inte gillar Woody Allen, häng kvar, för Match Point är något bortom den typiska Allen och definitivt något att prioritera så snart som möjligt.

····

4 kommentarer:

batti sa...

Jag är allergisk mot Woddy Allen...

Vito Gogola sa...

batti: Det är det nog bara du som är!

batti sa...

Nej, jag tror inte det faktiskt... :-)

Anonym sa...

Jag är allergisk mot Woody Allen! Men jag gör ett undantag för matchpoint, bra film!